9 Mart 2012 Cuma

Türkçe

Cümlenin Öğeleri

Cümlenin Öğeleri Bu dersimizde cümlenin öğelerini ele alacağız. Bu konunun size anlatılmasındaki amaç karşınıza çıkan herhangi bir cümleyi analiz edebilme yeteneğinizin geliştirilmesidir. Bu konu gerçekten kolay bir konudur; ancak geçmişteki birçok konuyu bilmenizi gerektirecektir. (sözcükte yapı, isimler, sıfatlar, fiiller, fiilimsiler) Bu saydığım konuları tam anlamıyla bilmemiş olsanız dahi aşağıdaki video dersleri iyi bir şekilde takip edip önemli uyarıları da izlediğiniz zaman, mantık yürüterek analiz edemeyeceğiniz hiçbir cümlenin olmayacağını göreceksiniz. Şimdi başlıklarımızı “sırayla” görelim. (Ekrem Durmuşoğlu) Yüklem – Özne – Nesne Dolaylı Tümleç – Zarf Tümleci – Edat Tümleci Cümle Öğeleri ile İlgili Önemli Uyarılar

Fiilde Çatı ( Eylemde Çatı )

Fiilde Çatı ( Eylemde Çatı ) Bu dersimizde fiilde çatı (eylemde çatı) konusunu ele alacağız. Bu konu size başlığından dolayı çok karmaşık ya da zor gelebilir. Ama bir lise ya da üniversite öğrencisinin çatı ile ilgili yıllar sonra da geriye döndüğü zaman zihnine kazıması gereken temel mantık şudur: “Bir fiilin (yüklemin) öznesi ve nesnesi var mı? Var ise ne tür bir özne ve nesne?” Bu temel mantıktan yola çıktığınız zaman eylem çatısının çok basit olduğunu göreceksiniz. Haydi video derslerimizi izleyelim bakalım ayrıntılar ve pratikler nelermiş? (Ekrem Durmuşoğlu) Not: Eğer cümlenin öğeleri konusunda hiçbir bilginiz yok ise öncelikle cümle öğeleri konusunu izleyiniz; çünkü burada yüklem, özne ve nesneyi genel hatlarıyla bilmeniz gerekmektedir. Nesnesine Göre Çatı:

Öznesine Göre Çatı 1:

Öznesine Göre Çatı 2:

Ek Fiiller ( Ek Eylemler )

Ek Fiiller ( Ek Eylemler ) Bu dersimizde Türkçedeki ek eylemler (ek fiiller) den söz edeceğiz. Ek fiil konusunun iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için öncelikli olarak adlar (isimler), fiiller (eylemler), yüklem, sözcükte yapı, çekim ekleri gibi konuların çok iyi bilinmesi gerekmektedir. (Ekrem Durmuşoğlu) Ek Eylem Konu Anlatımı 1:

Ek Eylem Konu Anlatımı 2:

Fiilimsiler (Eylemsiler)

Fiilimsiler (Eylemsiler) Bu dersimizde Türkçemizde çok özel bir yeri olan Fiilimsiler (Eylemsiler) konusunu ele alacağız. Bu konuyu çok iyi anlayabilmeniz için öncelikli olarak eylemler (fiiller), isimler (adlar), sözcükte yapı (çekim ekleri ve yapım ekleri) gibi konuları tam olarak kavramanız gerekmektedir. Fiilimsiler konusunu öğrendikten sonra cümlenin öğeleri, cümle çeşitleri (cümle türleri, cümlenin yapısı) gibi konuları çok daha iyi kavrama olanağınız olacaktır. Bilindiği gibi eylemsi, eylem anlamı taşıyan ama biçimce isim olan sözcüklere verilen addır. Burada en önemli nokta fiilimsi, sözcük türleri içerisinde değildir. Bir sözcüğün eylemsi olması, üzerine gelen eylemsi eklerinden kaynaklanmaktadır. Bu konu ile ilgili genel bilgileri aşağıdaki video dersimizden öğrenebilirsiniz. (Ekrem Durmuşoğlu)

Edatlar, Bağlaçlar ve Ünlemler

Edatlar, Bağlaçlar ve Ünlemler Bu dersimizde sözcük türleri ünitesinden isim soylu sözcüklere dahil ettiğimiz ve yardımcı sözcükler olarak adlandırdığımız edatlar, bağlaçlar ve ünlemler konusunu ele alacağız. Edat ile ilgili şimdilik soru çözümleri ile yetindik ilerleyen zamanlarda pratik konu anlatımlarını da ekleyeceğiz. (Ekrem Durmuşoğlu)

Zamirler (Adıllar)

Zamirler (Adıllar) Bu dersimizde Türkçedeki sözcük türlerinden zamirler (adıllar) konusunu ele alacağız. Zamir ile ilgili geçmiş yıllardaki sınavlarda (Öss, Kpss, Oks, sbs) doğrudan soru gelmiştir. Bundan sonraki sınavlarda doğrudan soru gelmese bile adıl konusunu bilmeden yapılamayacak soruların çıkması muhtemeldir. Bu konuyu iyi kavrayabilmek için ad (isim) konusunu çok iyi anlamış olmanız gerekmekdir. (Ekrem Durmuşoğlu) Konu Anlatımı 1:

Konu Anlatımı 2:

Zarflar ( Belirteçler )

Zarflar ( Belirteçler ) Bu dersimizde sözcük türlerinden zarfları ele alacağız. Belirteçler olarak da adlandırılan bu konumuzun iyi anlaşılabilmesi için fiiller (eylemler) in çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Zarf (belirteç) konusunu kavradıktan sonra ilerideki cümlenin öğeleri konumuzu anlamanız çok daha kolay olacaktır. (Ekrem Durmuşoğlu) Konu Anlatımı 1:
Konu Anlatımı 2:

Sıfatlar (Önadlar)

Sıfatlar (Önadlar) Bu dersimizde sözcük türleri ünitesine devam ediyoruz. Sıfatlar, konusunu çok iyi anlayabilmeniz için öncesinde isimleri (adlar) çok iyi anlayabilmelisiniz. Sıfat konusunu kavradıktan sonra ilerideki konulardan; zamirler, zarflar, cümlenin öğeleri gibi konuları anlamanız daha da kolaylaşacaktır. Öss, Kpss ve Sbs gibi sınavlarda doğrudan soru gelebilmektedir. Doğrudan soru gelmese dahi bu konuyu bilmeden yapılamayacak sorular sorulmaktadır. (Ekrem Durmuşoğlu) Konu Anlatımı 1:

Konu Anlatımı 2:

Sıfatlar Soru Çözümleri:

Adlar ( İsimler )

Adlar ( İsimler ) Bu dersimizde Türkçedeki sözcük görevlerinden adlar (isimler) konusunu ele aldık. Genel olarak, varlıkların ve kavramların dildeki karşılığına, sözcük görevi yönünden isim denir. Bu konuyu çok iyi öğrenmeniz ileride göreceğiniz Zamirler ( Adıllar ), Sıfatlar ( Önadlar ), cümlenin öğeleri, cümle çeşitleri, (cümle türleri)… gibi konuları daha rahat anlamanızı sağlayacaktır. Bu konuyu daha iyi anlayabilmek ve zihninizde canlandırabilmek için aşağıdaki videoyu dikkatli bir şekilde izlemenizi öneriyorum. (Ekrem Durmuşoğlu)

Fiiller ( Eylemler )

Fiiller ( Eylemler ) Bu dersimizde fiiller (eylemler) konusunu ele alacağız. Fiil konusu çok geniş; ancak bir o kadar da basit bir konudur. Türkçede çok önemli bir yere sahiptir. Bu konuyu öğrenebilmek için öncelikle sözcükte yapı konusu ile ilgili genel bir bilgiye sahip olmalısınız. Eylem konusunu öğrendikten sonra dil bilgisi konularında büyük bir bölümün üstesinden gelmiş olacaksınız. Özellikle, cümlenin öğeleri, cümle çeşitleri (cümle türleri, cümle yapısı), fiilimsiler (eylemsiler), ek fiiller (ek eylemler), fiilde çatı (eylemde çatı)… gibi. Öss (YGS – LYS), Kpss, Sbs gibi sınavlarda doğrudan soru gelme ihtimali yüksektir; doğrudan soru gelmese bile bu konuyu bilmeden çözülemeyecek sorular gelecektir. (Ekrem Durmuşoğlu)

Sözcük Türleri ve Sözcük Görevleri

Sözcük Türleri ve Sözcük Görevleri Bu dersimizde Türkçedeki sözcüklerin türleri ve görevlerine göre ayrımını ele aldık. Bu konuya özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Sözcük türleri ile sözcük görevleri arasında büyük bir ayrım vardır. Birçok kaynakta bu ayrım görmezden gelinmiş ve bariz bir hataya düşülmüştür. Aşağıdaki videoyu ve devamındaki video dersleri izlediğiniz zaman umarım ki siz de tür ve görev ayrımını rahatlıkla yapabileceksiniz. (Ekrem Durmuşoğlu) Bu dersimizde Türkçedeki sözcüklerin türleri ve görevlerine göre ayrımını ele aldık. Bu konuya özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Sözcük türleri ile sözcük görevleri arasında büyük bir ayrım vardır. Birçok kaynakta bu ayrım görmezden gelinmiş ve bariz bir hataya düşülmüştür. Aşağıdaki videoyu ve devamındaki video dersleri izlediğiniz zaman umarım ki siz de tür ve görev ayrımını rahatlıkla yapabileceksiniz. (Ekrem Durmuşoğlu)

Sözcükte Yapı

Sözcükte Yapı Değerli ziyaretçilerimiz, sözcükte yapı konusu Türkçe‘nin en temel konusudur. Bu konuyu mutlaka tam olarak kavramalısınız; çünkü ilerleyen konulara temel oluşturmaktadır. Bu üniteyi belirli bir sıralamaya koyarak birkaç alt başlık altında ele aldık: Not: Sözcüğün yapısı ile ilgili soru çözümlerini aşağıdaki sıralamayı takip ettiğiniz takdirde son konunun altında görebileceksiniz. 1. Ek – Kök – Gövde Kavramı 2. Sözcüğün Kökünü Bulma ve Kökünün Türü 3. İsim Çekim Ekleri 4. Fiil Çekim Ekleri 5. Yapım Ekleri 6. Sözcüğün Yapısını Belirleme Yukarıdaki sıralamayı hiç bozmadan izlemenizi öneriyorum (Ekrem Durmuşoğlu) 1. Ek – Kök – Gövde Kavramı

Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları

Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Bu dersimizde bir paragrafta ya da metinde kullanılan anlatım biçimlerini ve düşünceyi desteklemek veya etkili kılmak için kullanılan düşünceyi geliştirme yollarını ele alacağız. Bu konu oldukça basit bir konu olmakla beraber hemen her yıl Öss, Sbs, Ales ve Kpss‘de soru olarak karşımıza çıkmaktadır. (Ekrem Durmuşoğlu)

Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları

Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları Bu dersimizde bir paragrafta ya da metinde kullanılan anlatım biçimlerini ve düşünceyi desteklemek veya etkili kılmak için kullanılan düşünceyi geliştirme yollarını ele alacağız. Bu konu oldukça basit bir konu olmakla beraber hemen her yıl Öss, Sbs, Ales ve Kpss‘de soru olarak karşımıza çıkmaktadır. (Ekrem Durmuşoğlu)

Paragrafta Anlam

Paragrafta Anlam Bu dersimizde, anlam bilgisinin en önemli ve sınavlarda en çok soru çıkan konusu olan paragraf konusunu ele alıyoruz. YGS, LYS, SBS ve KPSS‘de en çok soru bu konudan çıkmaktadır. Konuya çalıştıktan sonra soru bankalarından paragrafta anlam ile ilgili bol bol soru çözmeniz sınavlardaki başarınızı artırmanız açısından çok önemli olacaktır. (Ekrem Durmuşoğlu)   
Konu Anlatımı 1:

Konu Anlatımı 2:

Cümlede Anlam

Cümlede Anlam Bu dersimizde sözcükte anlam konusundan sonra cümlede anlam konusu ile ilgili bilgiler vereceğiz. Cümlede anlam konusunu anlamanız paragraf sorularını kolay bir şekilde çözebilmenizi sağlayacaktır. Anlam bilgisinin sizlere en büyük katkısı ise günlük yaşamdaki iletişiminiz açısından olacaktır. Bu konuyu anlayarak ve bol bol soru çözerek kavradığınız zaman, insanlarla daha kolay bir iletişim kuracak ve karşınızdaki insanların söylediği ya da üstü kapalı bir şekilde söylemek istediği şeyleri daha kolay anlayabilecek ve anlatabileceksiniz. Bu konu ile ilgili Öss, Kpss ve Sbs‘de 3-7 arasında soru çıkmaktadır. Öss’de 2000 yılından bu yana 60 adet cümle anlamı sorusu sorulmuştur. (Ekrem Durmuşoğlu)
 Konu Anlatımı:

Soru Çözümleri 1

Soru Çözümleri 2

Sözcükte Anlam (Kelimede Anlam)


Sözcükte Anlam (Kelimede Anlam) Bu dersimizde bir dildeki anlamlı olan en küçük birim olan sözcüğü ve sözcüğün anlamını ele aldık. Anlam bilgisinde birimler küçükten büyüğe doğru sıralanmaktadır. Sözcük, Sözcük Grubu, Cümle, Paragraf ve Metin. Bu dersimizden sonra cümlenin anlamı dersimizi izlemenizde büyük yarar vardır. (Ekrem Durmuşoğlu)  
Konu Anlatımı:


Soru Çözümü:

Bu videoyu anlatan öğretmen hakkında: Ekrem Durmuşoğlu Sözcükte Anlam konusundan sonra izleyebileceğiniz Diğer Konular: Cümlede Anlam Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları